maanantai 10. elokuuta 2020

Psykologinen sopimus ja sitoutuminen työpaikalla

 ”Työpaikka ei ole mikään perhe. Täällä keskitytään asioihin ja niiden hoitamiseen.” Tällainen viesti saattaa kuulua organisaation johdolta etenkin, jos työpaikalla on runsaasti alkanut ilmetä tunnepuhetta. Mutta mistä on kyse, kun työntekijät reagoivat tunteella asioihin?

Työ- ja organisaatiopsykologian piirissä on ryhdytty nimeämään ja analysoimaan ilmiötä nimeltä psykologinen sopimus. Kyseessä on sanaton, minnekään ylös kirjaamaton sopimus työnantajan ja työntekijän välillä. Työnantajan näkökulmasta sopimus antaa edellyttää, että työntekijä on rehellinen, käyttää työvälineitä vastuullisesti, suhtautuu vakavasti ja vastuullisesti työhönsä, työtovereihinsa ja esimieheensä, ei puhu kielteisesti eikä mustamaalaa organisaatiotaan julkisesti – tullut erityisen ajankohtaiseksi someaikakaudella - ja suostuu ainakin jossain määrin työaika- ja tehtäväjoustoihin. Työntekijä puolestaan odottaa saavansa osaamistaan ja taitojaan vastaavia mielekkäitä työtehtäviä, saa vahvistaa ammatillista itseluottamusta, saa esimieheltään tukea, palautetta ja kannustusta, ja organisaatio osoittaa vastuuta terveydestä ja hyvinvoinnista. Näiden lisäksi esimiehen ja alaisen välillä voi tapahtua molemminpuolista tunteiden, luottamuksen, ajatusten ja kunnioituksen vaihtoa.

Psykologinen sopimus perustuu luottamukselle, ja mikäli sopimus pidetään, sillä on myönteisiä seurauksia työtyytyväisyydelle, motivaatiolle ja sitoutumiselle. Mikäli työntekijän kykyjä ja taitoja ei noteerata tai niille ei anneta mahdollisuutta, seuraa turhautumista, työntekijän vetäytymistä ja työn laatu heikkenee.

Mitä sitten tarkoitetaan työntekijän sitoutumisella? Se voi olla mukautumista, samaistumista tai sisäistämistä. Mukautuminen on näistä löyhin, ja se tarkoittaa tilannetta, jossa työntekijä suhtautuu organisaatioon suopeasti, mukautuvasti ja toivotulla tavalla, mutta pääasiallinen motivaatio ovat saadut etuudet ja hyöty työnantajalta. Kun sitoutuminen on samaistumisen tasolla, silloin hyväksytään organisaation arvot, niitä kunnioitetaan ja ne halutaan omaksua. Organisaatioon kuuluminen synnyttää ylpeyttä. Jos työntekijä on sisäistynyt organisaatioon, se tarkoittaa sitä, että omat arvot, asenteet ja tavoitteet ovat yhdensuuntaiset organisaation vastaavien kanssa.

Sitoutuneisuuteen kuuluu omistajuuden tunnetta organisaatiota kohtaan. Silloin liitytään ryhmään tunnetasolla ja sitoutuminen on syvällistä. Työntekijä haluaa tehdä työnsä laadukkaasti, koska organisaatio on sen arvoinen. On myös tietoisuus siitä, että oma työpanos on välttämätön ryhmän tai organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi. Omistajuuteen voi liittyä myös sitä, että käytännössä puolustaa omaa organisaatiota ja sen tekemään työtä esimerkiksi julkisuudessa.

Onko olemassa erityistä työntekijäprofiilia, joka sitoutuisi organisaatioonsa muita selvemmin? Näin vaikuttaisi olevan: selvästi muita sitoutuneimpia ovat työntekijät, joilla on vahva ammatillinen identiteetti, jotka ovat kohtalaisen kunnianhimoisia eli asettavat korkeita tavoitteita työlleen ja ovat sisältäpäin ohjautuvia, itsetunnoltaan vahvoja ja motivoituneita työstään. Esimiehen toimilla on myös merkitystä: sitoutumista tukee, jos hän toimii oikeudenmukaisesti, kannustaa, hakeutuu vuorovaikutukseen ja on selkeä johtamisessaan. Vielä mainitsen autonomian, mielekkäät tehtävät, ja taitoja lisäävät, palautetta tuottavat, vuorovaikutusta ylläpitävät ja päätöksentekoon osallistavat tehtävät. Näissä piirtyy esiin psykologisten perustarpeiden, eli itsemääräämisoikeuden, pystyvyyden ja läheisyyden tarpeiden tyydyttyminen.

Työpaikka ei ole perhe, mutta se ei myöskään ole paikka, jossa ihminen lakkaa olemasta psykologinen olento. Työpaikalla vietetään paljon aikaa, jotkut työsuhteet voivat kestää vuoskymmeniäkin, muodostuu erilaisia ihmissuhteita joista osa voi olla hyvin merkittäviä, ja eri tavoin mielekkään ja motivoivan työn tekeminen on luonnollinen tarve. On aika, että henkilöstöjohtamisessa tunnistetaan psykologisen sopimuksen olemassaolo ja sitoutumisen eri muodot.